Nederlanders nemen massaal geheimen mee het graf in

Buitenechtelijke avontuurtjes doodgezwegen

Bijna één op de drie Nederlanders neemt een geheim mee het graf in. Dit blijkt uit een onderzoek van www.begrafenisverzekering.nl. Geheimen over relaties en seksualiteit worden het best bewaard, maar ook problemen op school of werk houden we graag voor onszelf. Misschien niet heel opvallend: een geheim over een buitenechtelijke vrijpartij gaat het vaakst mee in het graf.

Vreemdgaan wordt niet opgebiecht

Wanneer iemand komt te overlijden is de kans groot dat hij of zij nog wat te bekennen had. Ruim 31% van de Nederlanders loopt rond met een geheim dat dat ze van plan zijn mee het graf in te nemen. Van alle geheimen valt bijna de helft in de categorie ‘Relaties en Seksualiteit’, waarbij een slippertje het meest genoemd wordt.

Veel geheimen over relaties en seksualiteit

De overgrote meerderheid van de geheimen valt in de categorie ‘Relaties en seksualiteit’. De minste geheimen hebben we over onze verslavingen, slechts 6,61%. Problemen op het gebied van werk of financiën  laten we ook liever ongenoemd. Hieronder staat een overzicht van de verschillende resultaten per categorie.

Top 5 best bewaarde grafgeheimen

De top 5 van geheimen die mee het graf in gaan wordt aangevoerd door vreemdgaan, terwijl ook veel mensen  twijfels over hun relatie niet durven op te biechten. Veel Nederlanders kiezen er echter voor om hun geheim ook bij deze anonieme enquête geheim te houden. ‘Anders is het geen geheim meer’ werd ingevuld door bijna 10% van de respondenten.

Van de kast naar de kist

Andere geheimen zoals seksuele voorkeur, zwart geld, soa’s en buitenechtelijke kinderen haalde de top 5 niet, maar zijn wel genoemd door veel respondenten. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna 2,5% van de mensen met een geheim de seksuele voorkeur niet durft uit te spreken. Deze mensen onthullen hun geaardheid liever niet en blijven in de kast, ook als men al in de kist ligt.

Op een drankverslaving blijkt ook nog steeds een taboe te rusten. Bijna 2% geeft aan verslaafd te zijn aan de alcohol maar dit niet te willen vertellen. Een verzwegen geheim dat ook veel impact kan hebben op anderen personen is nummer 25, de SOA. De schaamte van een seksueel overdraagbare aandoening gaat is sommige gevallen dus boven de gezondheid van anderen.

Onderzoeksopzet

Multiscope onderzocht in opdracht van Begrafenisverzekering.nl onder 1000 Nederlandse consumenten of zij geheimen mee het graf innamen. En zo ja, welk geheimen dit waren.

 


Credits afbeelding: Stefen Dagnall