Op vakantie of wonen in het buitenland. Hoe zit het met de begrafenisverzekering?

Als je tijdens de vakantie of een verblijf in het buitenland overlijdt dan moet je lichaam terug gebracht worden naar Nederland. Dat wordt repatriëring genoemd. Dit is vaak een kostbare zaak omdat er speciale voorschriften zijn bij het vervoeren van een overledene. Ook moeten de formaliteiten rond het overlijden geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan een akte van overlijden die ter plekke moet worden geregeld.

De begrafenisverzekering van Lifetri heeft werelddekking en daarom worden de kosten vergoed als je in het buitenland overlijdt.

Ik ben geëmigreerd en woon permantent in het buitenland

Als je permanent in het buitenland woont is het verstandig om even kritisch naar je begrafenisverzekering te kijken. Je huidige begrafenisverzekering is waarschijnlijk gebaseerd op Nederlandse prijzen en houdt niet altijd rekening met verblijf in het buitenland.

Als je in het buitenland woont kan je jezelf de volgende vragen stellen over je begrafenisverzekering;

  1. Ga je je tijdelijk of permanent in het buitenland vestigen?
  2. Waar moet je uitvaart plaatsvinden? In Nederland of het buitenland?
  3. In welk specifiek land ga je wonen?
  4. Kan en wil de verzekeraar je in het buitenland nog verzekeren?

Wil je in Nederland begraven worden dan is een extra regeling voor het vervoer vanuit het buitenland naar Nederland vaak voldoende. Moet de uitvaart in het buitenland plaatsvinden dan wordt je natura begrafenisverzekering vaak omgezet naar een kapitaal begrafenisverzekering. De Nederlandse verzekeringsmaatschappij zal een uitkering doen aan de nabestaanden of lokale buitenlandse uitvaartverzorger. In sommige gevallen zal de verzekeraar je in het buitenland niet willen verzekeren vanwege de verhoogde risico’s. In dat geval is zelf sparen voor je begrafenis de enige optie.